Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Hoe je denkt (cognitie) en hoe je doet (gedrag) bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Dat wat je zelf denkt en doet kun je zelf beïnvloeden. Door anders te denken, en anders te doen, kun je je anders gaan voelen. Middels een behandeling met CGT leer je meer inzicht te krijgen in je gedachten en gedragingen die je niet verder helpen. En je leert gedachten en gedragingen aan die je wel verder helpen. Dit doe je door je gedachten uit te dagen, meer realistische/helpende gedachten te formuleren en door met ander gedrag te oefenen. De behandeling is gericht op het verminderen en het leren omgaan met de klachten. Voor meer informatie, zie de website van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën.

Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR)

EMDR kan je helpen als je last blijft houden van de gevolgen van traumatische ervaringen of diep ingrijpende ervaringen. Het kan een schokkende ervaring zijn, zoals een verkeersongeval, misbruik of een geweldsmisdrijf, maar ook andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op je leven zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd die in je huidige leven nog steeds invloed hebben. Met EMDR zorgen we ervoor dat de ingrijpende of traumatische ervaringen hun kracht of emotionele lading verliezen. Voor meer informatie, zie de website van de Vereniging EMDR Nederland. Om EMDR-behandelingen online uit te voeren, wordt Moovd of Psylaris gebruikt.

Mindfulness

Mindfulness is een no-nonsense methode om minder stress te ervaren en meer uit het leven te halen. Mindfulness gaat over meer aanwezig zijn bij je ervaring van dit moment. Het gaat over aandacht hebben voor wat er nu is. Drie aspecten zijn binnen de mindfulness belangrijk. De aandacht is gericht, in het hier-en-nu, en niet (ver)oordelend. Middels meditaties met verschillende focuspunten wordt er getraind op deze aspecten. Ook kunnen korte meditaties binnen je individuele sessies geïntegreerd worden. Mensen met stress- en spanningsklachten, somberheid, angsten, en lichamelijke klachten kunnen baat hebben bij Mindful leven. Voor meer informatie, zie de website van de vereniging voor mindfulness.

NB. Bij psychologiepraktijk Vereda wordt geen volledige Mindfulness-trainingen gegeven, er wordt gebruik gemaakt van Mindfulness-oefeningen binnen de behandeling .

Schematherapie

Als je steeds dezelfde fouten in je leven maakt, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren; als je gedrag hardnekkige patronen laat zien, die je niet kunt veranderen, ook al wil je dat heel graag; als je regelmatig merkt dat je met je gezonde verstand best weet wat je zou moeten doen, maar dat je gevoel niet meewerkt en je een andere richting in duwt, dan kan schematherapie helpen. Schematherapie is een vorm van therapie die je helpt om de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht. Je leert jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Je leert voelen wat je behoefte is en je leert op een gezondere manier daarvoor op te komen. Hierdoor veranderen niet alleen je gedrag, maar ook je gedachten en gevoelens. Voor meer informatie, zie de website van de vereniging voor Schematherapie. 

NB. Houd er rekening mee dat een volledige schematherapie een langdurig proces is. Binnen Psychologiepraktijk Vereda wordt enkel gewerkt met principes vanuit deze therapievorm. Vaak wordt dit in combinatie met zelfhulp toegepast.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie. Binnen ACT leer je om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken. Hierdoor zijn mensen in staat om hun aandacht te richten op de dingen die ze werkelijk belangrijk vinden in het leven (waarden). De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven. De focus van ACT ligt op het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Deze is gestoeld op zes zuilen: Mindfulness, Acceptatie, Zelf als context, Defusie, Waarden en Toegewijde actie. Voor meer informatie, zie ACT in actie of ACT guide. Bij gebruik van ACT, wordt gebruik gemaakt van aanvullende zelfhulp met behulp van apps (ACT Guide) en zelfhulpboeken.

E-health

Binnen de behandelingen maken we indien passend gebruik van E-healt via Therapieland. Daarnaast wordt het gebruik van ondersteunende apps gestimuleerd.